A crohn diéta jelentősége

Szerencsére manapság már egyre kevesebb olyan betegség van, amelynek pontos okairól nem tudnak biztosat mondani az orvosok. A crohn betegség viszont ilyen és a crohn diéta alkalmazása segíthet a tünetek enyhítésén, sőt tünetmentessé is teheti a beteget. Több teória és befolyásoló tényező is van, de teljesen biztos okokat még nem sikerült bizonyítaniuk a kutatóorvosoknak.

A kínzó tünetek

A Crohn betegségnek tipikus tünete lehet például a crohn betegség tünetei

  • gyakori (akár folyamatos) láz,
  • hőemelkedés,
  • emésztési panaszok,
  • elsősorban a hasmenés,
  • hirtelen fogyás
  • és a fekélyek kialakulása.

A helyes táplálkozás fontossága

A betegség kezelése és kordában tartása a mindenkori egészséges táplálkozás szabályait betartva sokkal könnyebben kivitelezhető. Ilyen például a magas rosttartalmú ételek fogyasztása (a rostokat a szervezet nem tudja megemészteni, így azok egészen végighaladnak az emésztőrendszeren, teljes mértékben „lepucolva” azt), a cukrok mellőzése, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás felfüggesztése, a finomított, ízesített, tartósított élelmiszerek visszaszorítása. Ezeken felül egy Crohn beteg jó ha odafigyel a megfelelő enzimbevitelre, a vitaminok pótlására, a tejtermékek kerülésére, a csírák és egyéb más „élő táplálékok” gyakori fogyasztására. Valamint fontos lenne még az állati fehérjék és zsírok fogyasztásának visszaszorítása, helyette jobb a növényi fehérjéket és zsiradékokat preferálni. A probiotikumok, a gyógyteák és megfelelő táplálékkiegészítők szintén nagyon sokat segíthetnek a jobb közérzet elérésében.

Kérj szakszerű segítséget!

Hiába van tele az internet a diétás ajánlásokkal és receptekkel, az egyénre szabott dietetikai tanácsadást semmi nem pótolhatja! Ha egy végzett, lelkiismeretes dietetikus szakembert felkeresünk betegségünkkel, biztosak lehetünk abban, hogy nagyon sok hasznos tanácsot kaphatunk tőle arra vonatkozóan, hogyan segíthetünk étkezésünkkel egy olyan kellemetlen betegség tünetein, mint amilyen a Crohn betegség vagy a hisztamin allergia is.